Bak je graag zelf brood? En wil je weleens iets anders dan standaard volkoren? Dan ben je toe aan onze broodbakmachinerecepten. Wat je nodig hebt, is natuurlijk de broodbakmachine van Graef. Maar ook met andere broodbakmachines kun je deze recepten bereiden. Alleen moet je dan zelf even uitvinden welk programma precies bij de recepten hoor. Kleinigheidje, toch?

Broodbakmachinerecept voor wit brood
Witbrood is dat zachte, luchtige brood waar je meteen aan denkt bij een vers belegd broodje of een lekker tosti. Het wordt gemaakt van tarwebloem, maar dan zonder de voedzame zemelen en kiemen. Daardoor is het lekker licht en heerlijk smeuïg. Het is een van de makkelijkste broden om in de broodbakmachine te bereiden.
Voor de ingrediënten gaan we uit van een brood van 500 gram. Maar je kunt hem ook van 750 gram maken, voor de stevige trek.
Open de broodbakmachine en doe de volgende ingrediënten in de kuip:
- 160 milliliter water
- 15 milliliter bakolie
- 4 gram gedroogde gist
- 5 gram honing of basterdsuiker, maar je kunt ook een alternatieve zoetstof gebruiken, zoals agavesiroop, kokosbloedsuiker, etc.
- 310 gram tarwemeel type 550
- 7 gram zout
Sluit de klep en kies op de Graef Broodbakmachine BA806 voor programma 3. De bereiding duurt in totaal 01:55 uur.
Wat is tarwemeel 550?
Tarwemeel type 550 is ook bekend als patentbloem. Het is een fijn gemalen tarwebloem met een gemiddeld mineraalgehalte. Het cijfer “550” staat voor het asgehalte (mineralen) per 100 gram meel. In dit geval betekent het dat het iets meer voedingsstoffen bevat dan standaard bloem (type 405), maar nog steeds erg fijn en wit is.
Recept voor boerenbrood
Boerenbrood is een ambachtelijk brood dat bekend staat om zijn robuuste, rustieke karakter. Boerenbrood maak je van een mix van tarwebloem en roggemeel. Het heeft een volle, rijke smaak en een stevige textuur. Perfect om te dippen in soep of te beleggen met boerenkaas. Het is niet het makkelijkste brood om in de broodbakmachine te bakken, maar het kan wel en het resultaat is erg goed.
We gaan weer uit van een brood van 500 gram. Open de broodbakmachine en doe de volgende ingrediënten in de kuip:
- 140 milliliter water
- 90 milliliter karnemelk
- 10 gram boter
- 3 gram gedroogde gist
- 10 gram bietensiroop, maar je kunt ook een alternatieve zoetstof gebruiken, zoals honing, basterdsuiker, agavesiroop, kokosbloedsuiker, etc.
- 230 gram spelmeel 1050
- 30 gram volkoren speltmeel
- 30 gram volkoren roggemeel
- 7 gram zout
Sluit de klep en kies op de Graef Broodbakmachine BA806 voor programma 1. De bereiding duurt in totaal 03:15 uur.
Wat is Speltmeel 1050?
Speltmeel 1050 is een halfvolkoren meel gemaakt van spelt. Het getal “1050” geeft het asgehalte (mineralen) aan. Dit betekent dat dit meel een hoger mineraalgehalte heeft dan witmeel (type 405 of 550), maar iets lager dan volkorenmeel. Het is fijner gemalen dan volledig volkoren speltmeel. Hierdoor is het lichter, maar heeft het toch die rijke, nootachtige smaak en een goede voedingswaarde.

Zuurdesembrood met de broodbakmachine
Zuurdesembrood is een brood dat wordt gemaakt zonder gebruik van commerciële gist. In plaats daarvan wordt het gerezen met behulp van een natuurlijk gistingsproces, waarbij een mengsel van bloem en water (de “starter” of “moederdeeg”) fermenteert door wilde gisten en melkzuurbacteriën uit de lucht. Dit geeft het brood zijn kenmerkende lichtzure smaak en een stevige, luchtige textuur. Het bakproces van zuurdesembrood duurt langer dan bij gewoon brood, omdat het deeg langzaam moet rijzen. Maar dat lange proces zorgt voor een diepe smaak, een knapperige korst en een brood dat vaak langer vers blijft.
Ook van het zuurdesembrood maken we een brood van 500 gram. Open de broodbakmachine en doe de volgende ingrediënten in de kuip:
- 75 milliliter water
- 10 gram zuurdesem (zetsel)
- 75 gram volkoren tarwemeel
Sluit de klep en kies op de Graef Broodbakmachine BA806 voor programma 29 om de zuurdesemstarter te kneden. Laat de starter vervolgens 12 tot 18 uur lang met gesloten deksel rijpen.
Voor deel twee van dit recept voeg je de volgende ingrediënten toe aan de eerder gerijpte zuurdesemstarter:
- 130 milliliter water
- 4 gram verse gist
- 7 gram bietensiroop (dit kun je ook vervangen door een andere zoetstof)
- 110 gram roggemeel 1150
- 150 gram tarwemeel 1050
- 7 gram zout
Sluit de klep en kies op de Graef Broodbakmachine BA806 voor programma 15. De bereidingstijd is 02:53 uur.
Wat is Roggemeel 1150?
Roggemeel 1150 is een type roggemeel dat iets lichter is dan volkoren roggemeel, maar nog steeds een rijk mineraalgehalte heeft (ongeveer 1,15% as). Het wordt vaak gebruikt voor het bakken van rustieke broden zoals roggebrood of zuurdesembrood. Het geeft namelijk een mooie, stevige structuur en een volle, lichtzure smaak aan het brood.
Recept voor Brioche
Brioche is een luxe, Franse broodsoort die bekend staat om zijn rijke, zachte textuur en lichte zoetigheid. Het wordt gemaakt met veel boter, eieren, suiker en melk, wat zorgt voor een boterachtige smaak en een zachte, luchtige structuur. Brioche heeft vaak een lichte, goudbruine korst. Een brioche is een heerlijke lekkernij voor tijdens het ontbijt. En je kunt het nog lekkerder maken door aan het recept 50 gram chocoladedruppels toe te voegen.
We gaan uit van een brioche van 500 gram. Open de broodbakmachine en doe de volgende ingrediënten in de kuip:
- 2 eigelen (ongeveer 36 gram)
- 110 milliliter melk
- 80 gram roomboter in kleine stukjes
- 40 gram room
- 3 gram verse gist
- 20 gram basterdsuiker
- 5 gram vanillesuiker
- Een beetje zest van een citroenschil
- 260 gram tarwemeel 550
- 2 gram zout

Bananenbrood bakken met de broodbakmachine
Sluit de klep en kies op de Graef Broodbakmachine BA806 voor programma 20. De bereiding duurt in totaal 03:35 uur.
Bananenbrood is een smeuïge, zoete cake die vaak wordt gemaakt van rijpe bananen. Het heeft de structuur van een brood, maar is meestal zoet genoeg om als cake te worden gegeten. De bananen zorgen namelijk voor natuurlijke zoetheid en vochtigheid in het deeg, wat het brood extra lekker en zacht maakt. En ook bananenbrood maak je eenvoudig in een broodbakmachine.
We maken een bananenbrood van 500 gram. Open de broodbakmachine en doe de volgende ingrediënten in de kuip:
- 160 gram yoghurt
- 40 gram roomboter in kleine stukjes
- 30 gram pindakaas
- 2 gram gedroogde gist
- 40 gram bruine basterdsuiker
- 2 gram kaneel
- 1 rijpe banaan
- 40 gram gemalen en gepelde amandelen
- 240 gram tarwemeel 550
- 2 gram zout
Sluit de klep en kies op de Graef Broodbakmachine BA806 voor programma 22. De bereiding duurt in totaal 03:35 uur.
Lekker rozijnenbrood uit de broodbakmachine
Rozijnenbrood is een zoet, luchtig brood waarin rozijnen zijn verwerkt. Het heeft vaak een lichte, zachte textuur en een subtiele zoetheid, waardoor het een populair ontbijt- of tussendoortje is. De rozijnen geven het brood een extra smaakdimensie.
We maken een rozijnenbrood van 500 gram. Open de broodbakmachine en doe de volgende ingrediënten in de kuip:
- 130 milliliter koude melk
- 50 gram koude roomboter in kleine stukjes
- 2 gram gedroogde gist
- 30 gram basterdsuiker
- 1 ei (maat M of L)
- 50 gram rozijnen (zonder ze eerst te weken)
- 280 gram tarwemeel 550
- 2 gram zout
Sluit de klep en kies op de Graef Broodbakmachine BA806 voor programma 23. De bereiding duurt in totaal 03:25 uur.
Meer recepten voor de broodbakmachine
Wil je nog meer variëren en de meest uiteenlopende broden bakken met de Graef Broodbakmachine? Download dan hier alle recepten. Inclusief recepten voor pizzadeeg, stokbrooddeeg, glutenvrij brood en heerlijke jam.