Zelf yoghurt maken van rauwe melk. Dat kan met de Graef IJsmachine met ijs- en yoghurtfunctie. Met dit apparaat is zelf yoghurt maken erg makkelijk en supergezond. Precies wat je wilt. En je kunt met dezelfde machine ook nog eens een lekker toetje maken.
Ingrediënten voor het yoghurtrecept
Zelf yoghurt maken is erg simpel. Je hebt maar 2 ingrediënten nodig: melk en yoghurt of yoghurtgist.
- 2 liter melk (bijvoorbeeld koemelk als rauwe melk, volle melk of gehomogeniseerde melk, lactosevrije melk, sojamelk, geitenmelk, havermelk)
- 2 eetlepels yoghurt of als alternatief yoghurtculturen of ferment voor het bereiden van yoghurt (bijvoorbeeld Bacillus Bulgaricus)
Selecteer eenvoudig het juiste programma, stel de tijd in (8 tot 24 uur) en wacht. Voor het yoghurtprogramma is het apparaat voorzien van een verwarmingsfunctie. Zo zorgt de slimme yoghurtmaker voor de constante temperatuur van net onder de 40°C die nodig is voor de yoghurtbereiding.
Bereiding
1. Melk verwarmen
Om te beginnen verwarm je de 2 liter melk in een pan tot 90° Celsius. Net onder het kookpunt dus. Houdbare melk en UHT-melk hoeft niet te worden verwarmd, maar het mag wel. Het kan geen kwaad. Vervolgens laat je de melk afkoelen tot ongeveer 40° Celsius. Dit is de ideale temperatuur om yoghurt te creëren.
2. Voeg de yoghurt of het yoghurtgist toe
Door de yoghurt of het yoghurtgist toe te voegen, verandert de melk onder ideale omstandigheden in heerlijke yoghurt. Deze omstandigheden creëren we in de Graef IJsmachine met yoghurtfunctie. Dus doe de melk in de machine en voeg de yoghurt of het yoghurtgist toe. Roer met een lepel de yoghurt of het yoghurtgist goed door de melk heen.
3. Yoghurtmodus
Op het touchdisplay selecteer je de yoghurtfunctie en het apparaat gaat aan het werk. Het verwarmt tot 40° Celsius en het roert de inhoud gelijkmatig. Standaard werkt de Graef IJsmachine IM706 10 uur om heerlijk milde yoghurt te maken. Dit kun je naar wens verkorten of verlangen.
3. Yoghurtmodus
Op het touchdisplay selecteer je de yoghurtfunctie en het apparaat gaat aan het werk. Het verwarmt tot 40° Celsius en het roert de inhoud gelijkmatig. Standaard werkt de Graef IJsmachine IM706 10 uur om heerlijk milde yoghurt te maken. Dit kun je naar wens verkorten of verlangen.
Yoghurt zelf gemaakt
Als de yoghurt klaar is schenk je het vanuit de machine in glazen en laat het afkoelen. Het beste kun je het in de koelkast zetten om af te koelen. Want bij kamertemperatuur rijpt de yoghurt verder en wordt hij misschien te zuur.
De romigheid van de yoghurt is mede afhankelijk van de gekozen culturen, het gist of de yoghurt die je hebt gebruikt. De zuurgraad is afhankelijk van de rijptijd. Hoe langer de yoghurt in de machine rijpt, hoe zuurder deze wordt. Hoe mild of zuur het resultaat is, hangt van veel factoren af. Maar hier vind je een indicatie:
- 8 – 10 uur – Mild
- 10 – 12 uur – Licht zuur
- 12 – 14 uur – Zuur
Geniet van jouw zelfgemaakte yoghurt!