Wat is een droogoven?
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]Een droogoven is letterlijk een oven om iets in te drogen. En dat ‘iets’ is meestal voedsel, zoals groente, fruit of vlees. Zie het als een soort grote föhn die warme lucht rond laat circuleren.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]Hoe gebruik je een droogoven?
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]In een droogoven kunnen meerdere uitneembare rekken. Bij de droogovens van Graef bijvoorbeeld zitten 4 of 6 rekken. Op deze uitneembare rekken leg je het voedsel naar keuze neer, zoals fruit of groenten. Gebruik bij voorkeur het complete rek en zorg dat er voldoende ruimte zit tussen het voedsel. Logischerwijs belemmert overlappend voedsel het droogproces. Hierna stel je de juiste temperatuur en de timer in. De juiste temperatuur is afhankelijk van het voedsel. Het is gebruikelijk om groenten op 52 graden te drogen, fruit op 57 graden en vlees tussen de 63 en 68 graden.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]Waarom gebruik je een droogoven?
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]Heel simpel: je gebruikt een droogoven om voedsel te drogen. Maar dat roept weer de volgende vraag op: waarom zou ik voedsel willen drogen? De voornaamste reden om voedsel te drogen is om het langer houdbaar te maken, zonder toevoegingen. Je kunt dus wel stellen dat het een gezond alternatief is. Bijvoorbeeld om fruit te bewaren. Of om een gezond tussendoortje te maken. Zeker een aanrader als jij kinderen hebt! [/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]Voedsel drogen is duurzaam
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]Voedsel drogen is niet alleen gezond, maar ook duurzaam en milieuvriendelijk. En dat is redelijk eenvoudig te begrijpen. Want als je voedsel droogt, kunnen er ook geen bacteriën en schimmels optreden. Hierdoor zal het voedsel niet bederven. En wanneer je voedsel droogt, heeft het dezelfde voedingswaarde als diepgevroren voedsel! Hiernaast kun je ook voedselverspilling tegengaan. Denk aan restjes groenten of fruit. Ook dit kun je drogen. [/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”17187″ img_size=”full”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]Wat kan je maken in een droogoven?
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]Groente, fruit of vlees. Dat zijn de drie voornaamste soorten voedsel dat je in een droogoven klaarmaakt. Wij geven je enkele voorbeelden van voedsel dat jij gemakkelijk kunt drogen in een droogoven. [/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]Groenten:- Asperges
- Bonen
- Biet
- Broccoli
- Aardappelen
- Wortels
- Tomaten
- Appels
- Bananen
- Ananas
- Kiwi’s
- Appels
- Nectarines
- Bessen
Wat is de droogtijd van het voedsel?
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]De droogtijden van het voedsel hangen af van de ruimtetemperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en het vochtigheidsgehalte van het te drogen voedsel. Wanneer het vochtigheidsgehalte te laag is, ligt de droogtijd in het onderste einde van het bereik. Maar wanneer het vochtigheidsgehalte te hoog is, ligt de droogtijd in het bovenste einde van het bereik. Houd er rekening mee dat de droogtijden ook door de hoeveelheid voedsel op de rekken wordt beïnvloed. Tijdens het drogen van voedsel is het belangrijk om de droogte van het product te controleren. Onze tip: test de droogheid, zodat je zeker weet dat het goed is. Dit doe je door een stukje voedsel uit de droger te halen. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Vervolgens kun je doorsnijden om de inwendige vochtigheid te controleren.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]Droogovens van Graef
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]Met een Graef Droogoven maak je, naast gezonde groentechips, ook zelf muesli, thee, croutons, caloriearme vleessnacks of huisgemaakte yoghurt. Allemaal even lekker, eenvoudig en gezond. We hebben twee innovatieve droogovens in het assortiment die gelijkmatig drogen met een constante lage temperatuur. Zo trekt het vocht langzaam uit het voedsel waardoor vitaminen, voedingsstoffen en smaak perfect behouden blijven. Je creëert zo een langere houdbaarheid zonder dat je daar conserveringsmiddelen voor nodig hebt.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”16555″ img_size=”full”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]Wat is het verschil?
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]De Graef Droogoven DA506 heeft 6 uitneembare droogroosters met een instelbare temperatuur van 30 tot 70°C. Je kan de timer tot 40 uur instellen. De nieuwe Graef Droogoven DA2042 is wat compacter qua formaat met 4 rekken en komt inclusief een siliconen droogmat. Je kan de temperatuur instellen van 35 tot 80°C. En hij beschikt over een timer tot 24 uur.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]Een droogoven van Graef is een veelzijdig hulpmiddel om zelf de meest gezonde tussendoortjes te maken. Probeer het zelf eens uit en maak onze knapperige zoete aardappelchips met de droogoven. Lekker en gezond![/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]Een droogoven is letterlijk een oven om iets in te drogen. En dat ‘iets’ is meestal voedsel, zoals groente, fruit of vlees. Zie het als een soort grote föhn die warme lucht rond laat circuleren.
Hoe gebruik je een droogoven
In een droogoven kunnen meerdere uitneembare rekken. Bij de droogovens van Graef bijvoorbeeld zitten 4 of 6 rekken. Op deze uitneembare rekken leg je het voedsel naar keuze neer, zoals fruit of groenten. Gebruik bij voorkeur het complete rek en zorg dat er voldoende ruimte zit tussen het voedsel. Logischerwijs belemmert overlappend voedsel het droogproces. Hierna stel je de juiste temperatuur en de timer in. De juiste temperatuur is afhankelijk van het voedsel. Het is gebruikelijk om groenten op 52 graden te drogen, fruit op 57 graden en vlees tussen de 63 en 68 graden.

Waarom een droogoven?
Heel simpel: je gebruikt een droogoven om voedsel te drogen. Maar dat roept weer de volgende vraag op: waarom zou ik voedsel willen drogen? De voornaamste reden om voedsel te drogen is om het langer houdbaar te maken, zonder toevoegingen. Je kunt dus wel stellen dat het een gezond alternatief is. Bijvoorbeeld om fruit te bewaren. Of om een gezond tussendoortje te maken. Zeker een aanrader als jij kinderen hebt!
Voedsel drogen is duurzaam
Voedsel drogen is niet alleen gezond, maar ook duurzaam en milieuvriendelijk. En dat is redelijk eenvoudig te begrijpen. Want als je voedsel droogt, kunnen er ook geen bacteriën en schimmels optreden. Hierdoor zal het voedsel niet bederven. En wanneer je voedsel droogt, heeft het dezelfde voedingswaarde als diepgevroren voedsel! Hiernaast kun je ook voedselverspilling tegengaan. Denk aan restjes groenten of fruit. Ook dit kun je drogen.
Wat kun je drogen?
- Asperges
- Bonen
- Biet
- Broccoli
- Aardappelen
- Wortels
- Tomaten
- Appels
- Bananen
- Ananas
- Kiwi’s
- Appels
- Nectarines
- Bessen