Thee is supergezond. De verschillende kruidenextracten hebben allemaal een eigen helende werking tegen verschillende kwaaltjes. In deze blog vertellen we hoe je met een droogoven van Graef gemakkelijk je eigen thee droogt. Hoe je de thee het beste kunt bewaren en welke kruidencombinaties onze favoriet zijn.
Hoe werkt een droogoven?
Een droogoven droogt gelijkmatig groente, fruit, noten, vlees, vis en zelfs yoghurt op een constante lage temperatuur. Zo blijven alle belangrijke vitamines behouden. En creëer je een langere houdbaarheid. Tijdens het drogen stroomt er gecontroleerde warme lucht door de droogoven.
Graef droogoven
De droogoven van een Graef is voorzien van zes droogrekken die na gebruik gewoon in de vaatwasser mogen. De temperatuur is instelbaar tussen de 30 en 70°C graden. En de oven heeft een timer tot 40 uur. Want voedsel drogen is nou eenmaal een proces van de lange adem. Via het scherm op de bovenkant van de oven lees je de temperatuur en de resterende droogtijd af.
Droogtijd
Bij het drogen van eten is het belangrijk dat de droogtijd zo kort mogelijk is. Om dit te realiseren is voldoende warme lucht nodig, op lage temperatuur, en een goede afvoer van de vochtige lucht. En natuurlijk de droogtijd. Sinaasappels en citroenen bevatten veel meer vocht dan andere fruitsoorten of kruiden. Deze moet je dus langer drogen.
Zelf thee maken
Nu je weet hoe een droogoven werkt. Is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Zelf thee maken is niet moeilijk en je kunt een voorraadje aanleggen. Gedroogde thee blijft in een luchtdicht afgesloten pot, op een donkere plek één jaar goed. Wij delen alvast een heerlijke winterthee met sinaasappel, citroen, gember, kaneel en kardemompeulen.
Dit heb je nodig
Dit heb je nodig om vier koppen thee te maken.
- 1 schijfje citroen
- 1 schijfje sinaasappel
- 4 schijfjes gember
- half stokje kaneel
- 2 kardemompeulen
Zo maak je de thee
Om de thee te maken doe je alle extracten in een theezeef. Schenk de theemokken vol met kokend water en laat de theezeef even in het water.
De citroen, sinaasappel en de gember moeten eerst gedroogt worden. Je kunt de drie ingrediënten samen in de droogoven doen op 60°C. Laat het 6-8 uur drogen. Daarna verdeel je het over luchtdichte potten.
Interessant blog? Deel het online 🙂
Kerstdecoratie van gedroogde sinaasappel
De feestdagen staan voor de deur. Tijd om het huis weer warm aan te kleden en de kerstboom op te tuigen. Wist je dat je
Zelf thee maken
Thee is supergezond. De verschillende kruidenextracten hebben allemaal een eigen helende werking tegen verschillende kwaaltjes. In deze blog vertellen we hoe je met een droogoven
De ultieme gids om droogoven te gebruiken
Een droogoven is letterlijk een oven om iets in te drogen. En dat ‘iets’ is meestal voedsel, zoals groente, fruit of vlees. Zie het als
Zelfgemaakte zoete aardappelchips uit de droogoven
Met een lekkere zak chips op de bank een serie kijken is heel fijn. Maar erg gezond is het niet. Daarom zijn wij op zoek